петак, 13. јун 2014.

Nosiljka za košnice po patentu Stevana Cvetkovića iz Lazerevca

Nosiljke za košnice izrađujemo prema čuvenom patentu Stevana Cvetkovića iz Lazarevca koji je ovo rešenje patentirao 1997. godine u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu u Beogradu, tada u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).


Zapravo, ovaj patent koji pčelari nazivaju nosač za košnice, ili nosiljka za košnice, patentiran je kao: "Ručno nosilo za transport sandučastih i valjčastih predmeta težine oko 60 kilograma".

Kako se kaže u samoj patentoj dokumentaciji, ovaj alat nastao je iz potrebe da se transport predmeta težine do 60kg obavlja ručnim prenosom bez opasnosti od povreda kakve su bile česte u proizvodnim pogonima, magacinima, stovarištima, itd.

Ovi tereti se obično prenose različitim vrstama kolica, ali to nije uvek moguće, a čak i kada jeste, utovar i istovar iz kolica takođe zahteva ručno prihvatanje tereta pa se u toj fazi transporta radnici izlažu mogućnosti povređivanja.

Patent je našao svoju primenu u oblasti pčelarstva, i naročito je popularan kod pčelara u Srbiji i regionu jer omogućava bezbedan prenos košnica uz dva para ruku. 

 



Na fotografiji je prikazan isečak iz patenta Stevana Cvetkovića: Ručno nosilo za transport sandučastih i valjkastih predmeta težine oko 60 kilograma, iz 1997. godine, danas široko poznat među pčelarima kao nosiljka za košnice.

Нема коментара:

Постави коментар